HOGY HASZNÁLD A BLOGOT

Jelenlét (Adj magadról életjelet minden nap!)

2021. március 22., hétfő

Technika

 Kedves Gyerekek!

A mai órán egy makettot kell készíteni.

Modell vagy makett?

A makett az eredeti kicsinyített – a lehetőségig alak- és mérethű, részletességében az eredetit minél jobban megközelítő – másolata, olyan, mint ezen a képen itt baloldalt. A makett a kinézetre összpontosít: pl. egy terület beépítését maketten, és nem modellen szemléltetik. Ha pedig járművek miniatűr másairól van szó, akkor azok döntően műanyag elemekből, ragasztással állnak össze, és festéssel-matricázással teszik meg rajta az utolsó simításokat az élethűség kedvéért. A makett egyes elemei lehetnek mozgathatók, lényege mégis a statikusság, tehát nem működő szerkezet!

A modell ezzel szemben valaminek – általában kisléptékű – mása, ami magán hordozza az eredeti jellemzőit, és a makettel szemben az esetek többségében működőképes. Ezt a tulajdonságát jelzi pl. a „folyamatot lemodellez” kifejezés is, vagy gondoljunk csak a természettudományokra is, ahol szintén modelleket alkotnak egyik-másik jelenség leírásához, és nem maketteket. 

Az órához kapcsolódó PPT-t ITT TALÁLOD! Kérlek kattintsatok a letöltés gombra, úgy tudjátok végiglapozni az előadást.

Egy várat kell elkészítened papírból! 

Szükséges eszközök: Kartonpapír, olló, ragasztó, festék

Elkészítési határidő: 2021. április 12-e hétfő. 

Az elkészített munkákat névvel IDE TUDOD FELTÖLTENI!

Jó munkát kívánok! 

Feca bácsi

Rajz Réka nénivel: Szent László legendák

 Kedves Gyerekek! 

A mai napon egy kis csemegét hoztam nektek. Szent László királyról egy kisfilmet. 
Tanultunk már a lovagkirályról, de elhangzik sok olyan dolog is a filmben, amire nem tudtunk kitérni és érdekes lehet számotokra. 💫






Legyen szép napotok!🌞
Réka néni ✨

Rajz Réka nénivel: Guriga nyuszi

Kedves Gyerekek! 


Hamarosan itt a Húsvét! 🐇🌷🌸🌹🌺🌻

Így, a mai napon WC papír gurigából fogtok nyuszit csinálni. Ha ügyesek vagytok valóban belefér 45 percbe az elkészítése. 😃
Bármilyen anyagot felhasználhatsz a díszítéshez. Több verziót is láthattok, azokhoz hoztam leírást is. Elég egy nyuszit csinálni, de ha valaki nagyon belelendül természetesen lehet többet is. Én annak csak örülök!  😸🙈

Leírások: 

1. Ehhez a nyuszihoz nincs szükség extra hozzávalóra – a gurigát tetszőleges színre fesd be, színes papírból vágj füleket, amelyeket felragasztasz , rajzolj szemet-orrot-szájat, és már kész is van a tapsifüles. 

2.  Ennél a verziónál a n
yúlfül itt is gurigából készül – vágj le két vékonyabb csíkot a gurigából, és ragaszd belülre. Utána tetszőlegesen fesd ki vagy színes papírral ragaszd le a nyuszit, csinálj neki szemet-orrot-szájat. 

3. Itt nem kell külön levágni a gurigából a nyuszifület. Elég annyi, hogy a gurigára megrajzolod, hogy hol képzeled el a nyuszi fülét és úgy, ahogy a képen is látod egyben van a nyuszi és a füle. Nem kell külön kivágni és ragasztgatni. Ha megvagy a körbevágással színezd ki a nyuszit, vagy díszítsd színes papírral. Rajzolj neki szemet-orrot-szájat. 

Jegyet kaptok rá! Beadási határidő: 2021.03.30. (kedd) 
Ide várom: messenger vagy kovacs.emese.reka@vargatamas.hu
Nagyon fontos! Ez legyen az e-mail tárgya ha ott külditek: Guriga nyuszi - Osztályod - Neved 


Inspirációként itt van néhány kép: 







Jó alkotást és szép szünetet kívánok Mindenkinek! 

Réka néni ✨

2021. március 22. Ének

 Hahó hatodikosom!

Folytatjuk a zenetörténeti kalandozásokat a bécsi klasszicizmus korszakával. 

Nyisd a füzeted, és írd fel címnek: 
A bécsi klasszicizmus

Készíts vázlatot! A félkövéren kiemelt szövegrészek kerüljenek be a füzetedbe!

Ez a zenetörténeti korszak J. S. Bach halálával (1750) kezdődött, és egészen Beethoven haláláig (1827) tartott. Szűk száz év alatt jó néhány zeneszerző alkotott maradandót ebben az időszakban. 

Nézzük, mi jellemző a klasszikus korszakra!

A zenei éle központja Bécs, itt élt és alkotott a három legnagyobb mester. Az elnevezés másik fele, a klasszikus, latin eredetű szó, jelentése: első osztályú

Vajon melyik kor volt az, amelyet iránymutatónak, példaadónak tartottak? A reneszánszban is ez a kor volt, amelyhez visszanyúltak...

Amíg gondolkodsz egy kicsit, mutatok néhány társművészeti alkotást, amelyek a klasszicizmusban születtek. Talán ez segíteni fog.




Igen, jól sejted, az ókori művészetek voltak a mintaadók a klasszikus művészek számára
Azt tudod-e, hogy az utolsó képen melyik magyar épület látható?

Nem csak a zenében kiemelkedő szakasz ez. Az emberiség történetének is meghatározó időszaka a klasszicizmus. A felvilágosodás százada, ahol az ész az egyetlen tekintély. De hívhatnánk a természettudományok századának, vagy a forradalmak korának is.

Visszatérve a zenére, a klasszicizmus fő jellegzetessége a tökéletesen kialakított formavilág. A klasszikus formatan megalkotása Joseph Haydn nevéhez fűződik. Ez azt jelentette, hogy a zeneszerzőnek egy bizonyos szabályrendszert kellett követnie művei komponálása közben.

Ha emlékszel, a versenyműnél említettük, hogy három tételből áll, és a tételek sorrendje is meghatározott: gyors-lassú-gyors. Így képzeld el a klasszikus formatant is- szabályokhoz kell alkalmazkodni, a többi pedig a szerző fantáziáján múlik.

Egyszerű dallamok, egyszerű ritmusok jellemzik a kort. Sok új műfaj születik, ezekről majd később részletesen beszélünk. Fejlődnek a zeneszerszámok is, no meg a zenekar is. A kisebb létszámú barokk zenekart felváltja a nagy szimfonikus zenekar.


A három nagymester pedig, akiket már fentebb emlegettem, 

Joseph Haydn,


Wolfgang Amadeus Mozart,


Ludwig van Beethoven.



🎧 Hallgasd meg EZT a szépséget Mozarttól!


🧩 És végül emlékezz az 1848-as hősökre ITT !

Viszonthallásra!👂

Matematika Balázs bácsival - 2021.03.22. - 100. óra

Kedves Diákom!


A 100. óra alkalmából egy jó kis Kahoot! feladattal leplek meg!

A kérdések természetesen nagyon könnyűek, és cseppet sem beugratósak. 😆


Ha a Kahoot! alkalmazással játszol, használd a következő kódot! 01583586

Ha böngészőből játszol, kattints erre a linkre, vagy az egyik képre!

Jó szórakozást kívánok!

A játék kedd reggelig él, ne hagyd ki!

Emelt angol

 Hello! Good morning!


Online English lesson today at 1pm!

 https://www.gamestolearnenglish.com/

We will play online English games.😊

See you later, aligator!